Jablkovica z dubového sudu 45% V roce 2018 uvedl lihovar Žufánek na trhu svou vůbec první jablkovici (ročník 2017), destilát z drcených jablek. Polovinu vypálených jablek se vymoštovala (vylisovala se šťáva) a ta se nechala kvasit. Po její destilaci se pálenka na téměř dva roky uložila do dubových sudů. Vznikl klasický kalvádos jako z učebnice. Správně může označení Kalvádos (Calvados) může nést pouze jablečná pálenka z francouzské části Normandie. Stejně tak jako je tomu například u Champagne. Máte tedy možnost ochutnat destilát z jablek vyrobený dvěma způsoby. Čirý z celých jablek a tento stařený z jablečné šťávy. Ten stařený byl navíc 18 měsíců v sudech z bílého dubu. Z nich získal svoji barvu, jemnost, nasládlost a lehký vanilkový tón.
Obsah alkoholu (%) |
45 |
Obsah balení (l) |
0,1 |
Druh Jablkovice |
Kalvádos |
Region |
Zlínský kraj |