V roce 2018 přišla na trh první jablkovice od Žufánka ,ročník 2017, destilát z drcených jablek. Polovinu jablek bylo ale vymoštováno (vylisovali šťávu), prokvaseno, vydestilováno a na téměř dva roky uloženo do dubových sudů. Vznikl klasický kalvádos jako z učebnice. Leč nemůžeme ho tak pojmenovat. Označení Kalvádos (Calvados) může nést pouze jablečná pálenka z francouzské části Normandie. Stejně tak jako Champagne. Máte tedy možnost ochutnat destilát z jablek vyrobený dvěma způsoby. Čirý z celých jablek a stařený z jablečné šťávy. Ten stařený byl navíc 18 měsíců v sudech z bílého dubu. Z nich získal svoji barvu, jemnost, nasládlost a lehký vanilkový tón. Složení: jablečný destilát Na zdraví! .
složení: |
jablečný destilát |
% alkoholu |
45% |
Objem |
0,5l |