Ron Zacapa Centenario XO je směsí rumů destilovaných z nejsladších šťáv panenského medu z cukrové třtiny. Rumy zrají po dobu šesti až třiadvaceti let v systému solera v guatemalských horách 2300 metrů nad mořem. Použité sudy dříve obsahovaly robustní bourbony, jemná sherry a vína odrůdy Pedro Ximénez. Na závěr se Zacapa XO na další dva roky ukládá do 250litrových sudů z francouzského dubu, v nichž předtím zrály koňaky. To vše pod dohledem nejslavnější master blenderky Loreny Vásquez. Ve vůni se projevují tóny dřeva, karamelu, přažených ořechů, marcipánu a pomerančové kůry. Chuť je komplexní s tóny višní v čokoládě, sušeného ovoce, hřebíčku a vanilky. .
% alkoholu |
40% |
Objem |
0,7l |
Druh rumu |
Tmavý rum |
Stáří rumu |
25 let |