Jak už je z názvu patrné, rum Cihuatán Solera 12y se vyrábí metodou solera a zraje v dubových sudech po americkém bourbonu. Název si rumy Cihuatan vysloužily od stejnojmenného údolí v El Salvadoru. V době mezi roky 900 až 1200 n. l. zde město vybudovali a žili původní mayští obyvatelé. Slovo "cihuatán" v místním jazyce pipil znamená "zem za spící ženou" a odkazuje na bohyni, která podle legendy přišla do údolí a zdejší půdu obdařila úrodností a hojností. V místních poměrech to znamená dvě pro rum klíčové suroviny - velmi kvalitní cukrovou třtinu a průzračně čistou vodu. Rumy Cihuatan jsou ručně vyráběny v destilerii, která byla založena roku 2004 a je jedinou palírnou v zemi. Na všechny procesy zde dohlíží místní master blender Gabriela Ayala. Sudy leží v horských jeskyních pohoří Cordillera de Apaneca. V poslední fázi staření navíc ve společnosti pražených kávových bobů. Díky této kombinaci má rum jemnou hořko-sladkou chuť po kávě, hořké čokoládě a vanilce. V široké paletě vůní nejvíce vystupují tóny banánů, muškátového oříšku a skořice.
Objem |
0,7 l |
Země |
Salvádor |
Procento alkoholu |
40% |
Hmotnost |
1342.000g |