Radlík Jeřabinovice 45% Toto není průtahový destilát. Tím by mělo výt řečeno takřka vše, ale samozřejmě rozvedeme to. Jeřabiny pro tento destilát byly ručně sbírány v okolí lihovaru. Aby se docílilo typické mandlové až marcipánové dochutě destilátu, bylo třeba čekat na dokonalou zralost. Pak to začalo, souboj s časem. destilatér totiž není jediný hedonista, který na tento moment čeká. Ptáci také moc dobře vědí, kdy jsou plody jeřábu nejlepší. Všichni z lihovaru Radlík sváděli nelítostné závody a někdy i bitvy s opeřenci při nájezdech na vytipované stromy. Pro destilát se sbíraly přibližně ve stejném poměru dva druhy jeřabin: Planá divoká jeřabina (jeřáb obecný/ptačí) pro její ukrutně intenzivní vůni a chuť Moravská jeřabina sladkoplodá , ta především aby zjemnila chuť - divoká jeřabina je totiž sice obrovsky intenzivní, ale její chuť je až svíravá Jeřabiny se opatrně posbírali, podrtily a s pomocí enzymů poctivě prokvasily. Výtěžnost není nic moc - 20 kg ovoce dá 1 litr destilátu. Ovšem to je tedy něco.
Obsah alkoholu (%) |
45 |
Obsah balení (l) |
0,5 |
Region |
Středočeský kraj |