Rumy Cihuatán jsou ručně vyráběny ve stejnojmenném údolí v El Salvadoru, v destilerii, jež byla založena roku 2004 a je jedinou palírnou v zemi. Je poháněna obnovitelnou energií, kterou čerpá z vylisovaných zbytků cukrové třtiny. Inspirací rumů, na které dohlíží master blenderka Gabriela Ayala, je mayský odkaz místa, odkud pocházejí. Sahumerio je třetí limitovanou edicí této značky. Rum byl vytvořen k oslavě lásky a mayského rituálu zvaného Sahumerio. V mayské kultuře je oheň symbolem lásky a orlí bohyně jeho ochránkyní. V každé domácnosti byla proto umístěna posvátná nádoba zvaná Sahumerio, ve které dnem i nocí plál oheň. Gabriela Ayala se pro výrobu tohoto rumu inspirovala vůněmi darů, které Mayové pro své Sahumeria zapalovali, jako jsou sušené květiny, květinový med, sušené ovoce, kadidlo, kakaové boby a máslo. Pro dosažení těchto tónů vytvořila blend čtyř archivních rumů destilerie, jejichž stáří se pohybuje od 12 do 14 let. Výsledný rum byl lahvován při síle 45,2 % a vyznačuje se zejména tóny kadidla, růžového medu, kakaového másla, sušených meruněk a sušené myrty. Etiketa byla inspirovaná mayskou bohyní lásky Chantico, která je často vyobrazovaná jako majestátní hořící orel. Této edice bylo vyrobeno necelých 30. 000 lahví.
země původu |
El Salvador |
typ rumu |
melasa, španělský |
způsob zrání |
tropické |
chuť |
sušená myrta, kakaové máslo, karafiátový med a sušené meruňky |
% alkoholu |
45,2% |
Objem |
0,7l |