Ořechovka je smolně tmavý likér vyrobený ze zelených ořechů, který má v našich zemích velkou tradici Do ořechového macerátu je přidávána směs koření a cukru, které dávají nápoji typickou sladcehořkou muškátovou chuť Likér se vyznačuje příznivým vlivem na zažívání Výroba jesenické ořechovky o lihovitosti 35 % trvá přes třicet dní a poté likér zraje alespoň další rok v nerezových nádržích Vzniká tak ořechovka ojedinělé kvality, plného aroma s množstvím vanilkové, skořicové a ovocné dochuti První ořechovka z produkce likérky Ullersdorf byla vyrobena z plodů stoletého ořechu rostoucího v zahradě maršíkovské výrobny likérky a destilerie Ullersdorf
Ořešák vlašský (Juglans regia) je mohutný strom, který se rozšířil patrně z Balkánu U nás začal být hojněji pěstován u lidských sídel až ve středověku Sázel se na hospodářských dvorech a u chlévů pro svoje fungicidní a baktericidní vlastnosti, schopnost odpuzovat hmyz a především vynikající olejnaté ořechy K výrobě ořechovky jsou používány zelené plody v tzv mléčné zralosti Sklizeň je velmi pracná a probíhá v červnovém týdnu svátku svatého Jana Tento tradiční likér se u nás vyskytuje v mnoha variantách
Vyrábí: Ullersdorf
% alkoholu |
35% |
Objem |
0,5l |